Beschrijving

Grote omhaagde hoeve met losse bestanddelen, palend aan het Leiekanaal. Oude hoeve, voorheen in bezit van de familie Meire, nu van het Groot Seminarie (Gent) met voornamelijk 19de-eeuwse gebouwen.

Ten westen, imposant ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Ten zuiden, woonhuis van acht traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) van circa 1800. Verankerde, gewitte gevels op grijsgeschilderde plint; linker travee met sporen van gedichte keldervensters, naar verluidt binnenin 1861 gedateerde balk. Aflijnende geprofileerde daklijst. Rechthoekige vensters met persiennes en dito deuren. Toegevoegde dakkapellen in erfgevel.

Ten zuiden, parallel achter het woonhuis, varkensstallen en bakhuis met 1877 gedateerd jaaranker in rechter zijgevel.

Ten noorden, grote bakstenen dwarsschuur onder overstekend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechter travee met brede korfboogpoort.

Ten oosten, ruime bakstenen stallen (nok parallel aan de straat); 1852 gedateerd baksteentje in rechter zijgevel. Naar verluidt in 1913 ervoor gebouwde overdekte mestvaalt en nog latere uitbreidingen aan oostzijde.

De grote bakstenen dwarsschuur ten noorden is niet langer bewaard.

• Informatie verkregen van IOED Leie Schelde (23 december 2021).