Brouwerij Anglo-Belge

Beschrijving

Voormalige brouwerij Anglo-Belge. In 1887 stichting van een stokerij in de vroegere olieslagerij Vanden Bossche door E. Martens en A. Versele, in 1891 uitgebreid met een brouwerij en azijnleggerij. Splitsing van de vennoten in 1893 waarbij E. Martens een eigen "Distillerie Martens-Vanden Dorpe" oprichtte en de "Brouwerij-Azijnleggerij A. Versele-Deruyttere" tot stand kwam met voornamelijk nadruk op de brouwerij. De jeneverstokerij zou in 1919 stopgezet worden. Gedeeltelijke wederopbouw van de brouwerij na de Eerste Wereldoorlog en oprichting begin van de jaren 1920 van een maïsmaalderij, de latere "Maïserie Flandria" (1929) met onder meer veevoederfabriek waarvan ook een proefstation voor pluimvee afhing. Sinds 1929 onder de naam "Brouwerij-Mouterij-Maïserie Anglo-Belge" met vernieuwing en uitbreiding van de gebouwen, verder gezet in de jaren 1930 met de modernisering van de infrastructuur.

Vernieling van de mouterij, brouwzaal, bottelarij en woonhuis Versele tijdens de beschietingen van mei 1940. Totale wederopbouw vanaf 1941 met onder meer nieuwe brouwerij met brouwzaal en koeltoren, nieuwe burelen, tonnenwasserij en garages in een functionele baksteen- en betonarchitectuur. In 1947-48 bouw van een bottelarij en limonadefabriek naar ontwerp van architect Huberty in een gelijkaardige stijl. Verdere uitbreiding in de jaren 1960 met afbraak van de laatste oudere gebouwen als de mouterij en schoorsteen (1963) en de huizenrij aan de steenweg (1964) en opbouw van het nieuwe "Brouwershuiscomplex".

In 1980 overname door "Alken-Kronenbourg" met behoud van een productie-eenheid. Sinds 1988 nog enkel depot, thans te koop.

• DE KEYSTER L., Leven in de brouwerij Anglo-Belge, deel I, Zulte, 1985, deel II, Zulte, 1986, deel III, Zulte, 1987.