Manege de Ribaucourt

Beschrijving

Voormalige zogenaamde "Manege de Ribaucourt" met watertoren, paardenstallen en logies voor jockeys, gebouwd circa 1900 door de Noord-Franse graaf E. de Ribaucourt, textielindustrieel en groot paardenliefhebber.

Complex gebouwen in baksteenarchitectuur geïnspireerd op de Noord-Franse industriële gebouwen, opvallend door het gebruik van geglazuurde tegels, hier wit-blauw, de kleuren van de stal de Ribaucourt, en uitgevoerd door Noord-Franse vaklui.

Manege: midden in een weide, volledig cirkelvormige muur aan de buitenzijde geleed door bakstenen pilasters waartussen telkens twee gekoppelde getoogde nissen met geajoureerde boogvelden en decoratieve ontlastingsbogen gevat zijn.

Watertoren: rond bakstenen torentje met drie geledingen gemarkeerd door omlopende geglazuurde banden en bekroond door een zinken kuip; oorspronkelijke balustrade bovenaan verdwenen. Opmerkelijke de correlatie met geglazuurde witte en blauwe tegels onder meer aan smalle nissen en oculi op de bovenverdieping. Getoogde deuren, meestal blind, onderaan.

Voormalig logies van de jockeys en paardenstallen met centrale woning aan de straat, oorspronkelijk geflankeerd door identieke gebouwtjes (links verbouwd). Woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen (oorspronkelijk rood, wit en blauw met hanenkam), nok parallel aan de straat). Dubbelhuis met getoogde vensters en deur, onder houten balkon. Decoratieve ontlastingsbogen en omlopende daklijsten. Links, later aangebouwde twee traveeën.

Haakse aanbouw van anderhalve bouwlaag en nog dertien traveeën van de vroegere logies en paardenstallen (deels gesloopt).

Behouden dienstgebouw met aangepaste muuropeningen rechts van het hek.

• VANDEPUTTE M. 1987: De Lenen of de Piste te Zulte, in Bijdragen tot de geschiedenis en de folklore van Zulte, 34-45.