Beschrijving

Grote hoeve met losstaande bestanddelen met op de erachter gelegen weiden aan de Zeverenbeek, voormalige blekerij voor lijnwaad, door talrijke parallelle beekjes afwaterend in de Zeverenbeek verdeeld in rechte percelen. Omhaagd erf met fraai ijzeren hek aan gietijzeren zuiltjes, naar verluidt afkomstig van de Gentse gevangenis.

Ruim woonhuis ten zuiden, schuur en stallen ten noorden, dienstgebouwtje en bakhuis ten oosten van het begroeide erf met centrale beschaduwde mestvaalt.

Woonhuis van vijf traveeën geflankeerd door staltravee (rechts oorspronkelijk paardenstallen) onder doorlopend schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat), daterend uit het derde kwart van de 18de eeuw. Verankerde gewitte erfgevel, naar het noorden gericht, op gepikte plint. Rechthoekige vensters met wit- en groengeschilderde luiken en rechthoekige deur. Achtergevel met vierkante opkamervenstertjes met houten kozijnen en voile luiken.

Ten noorden, ruime gewitte dwarsschuur en stallen onder vernieuwd (na 1940) laag zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit midden 19de eeuw, gebouwd in plaats van de oudere schuur (zie kaart bij landboek van 1761 en kaart van 1768, figuur 127). Oorspronkelijke doorrit aan de erfgevel geflankeerd door bakstenen pilasters met lijstkapiteel, poort gedeeltelijk gedicht.

Ten oosten, gewit bakhuis van het samengestelde type onder zadeldakjes (pannen, nok loodrecht op de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, op de haardbalk binnenin gedateerd 1767.

• Rijksarchief Gent, Fonds Deinze, nr. 564.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 2730.