Herberg Het Leeuwken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Het Leeuwken

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Kouterstraat. Voormalige herberg "Het Leeuwken" In de lijst van herbergen van Zeveren (Oudburg) van 1779 vermeld als "een huijs ende erve ghenaemt het Leeuwken staende jeghens den groten herwegh loopende van de stadt Gendt naar de gonne van Ypren, (...) sorterende onder de heerlijckhede van Zeveren van immemoriaelen tijde herberghe gheweest sijnde ende ordinaire vergagderplaatse van de weth".

Dorpshuis met omhaagd voortuintje, zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), in kern opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw. Thans gecementeerd parement met rechthoekige vensters met persiennes en behouden korfboogdeurtje in gecementeerde omlijsting op neuten, met imposten en sluitsteen.

• Rijksarchief Gent, Oudburg, nr. 17131.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen