Goed te Wiericx

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed te Wiericx

Beschrijving

Naar verluidt zogenaamd "Goed te Wiericx", zetel van de heerlijkheid van Wiericx die zich uitstrekte over de gemeente Meigem en Zeveren. Omhaagde hoeve met losstaande bestanddelen met woonhuis ten noorden, recente schuur en stallen ten westen en bakhuis ten zuiden op het begraasde en beplante erf, toegankelijk via een rood geschilderd ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes in de knik van de straat.

Op een verhoogde terp ingeplant woonhuis van zeven traveeën en vijf aanpalende staltraveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat); jaartal 1774 in een muuranker in de top van de rechter zijpuntgevel. Verankerde witgekalkte erfgevel op gepikte plint met aflijnende kroonlijst.

Rechthoekige vensters met wit- en groen geschilderde luiken en spiegelboogdeur in grijs- en rood geschilderde bakstenen (rood en grijs) omlijsting op neuten, met oren en geprofileerde druiplijst. Rechts zijaandak met vlechtingen en jaartalanker van 17(74) in geveltop. Links aangebouwde staltravee onder doorlopend dak.

Ten zuiden, aan de straat gelegen bakhuis van het samengestelde type met gewit voorhuis en ovengedeelte onder verspringende zadeldaken (pannen, nok parallel aan de straat).