Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Beschrijving

De eenvoudige wegkapel - ook "Koortskapelleken" genaamd - werd gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw, vermoedelijk door toedoen van de familie Verhelst die aldaar een stokerij bezat.

Het is een bepleisterde baksteenbouw op een geteerde plint, afgedekt met zadeldak en Vlaamse pannen, met gedrongen puntgevel en rondboogvormige inkom. De zijgevels zijn afgewerkt met een baksteenfries.

Achter een smeedijzeren hekwerk in een nog authentiek 18de-eeuwse behuizing bevindt zich de eveneens nog 18de-eeuwse altaaraankleding, ze bestaat uit twee engelenfiguurtjes en een kruis boven een laatbarokke omlijsting. Het Piëtabeeld is niet meer oorspronkelijk.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle; Van den Bossche, Hedwig