Klooster en school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster en school

Beschrijving

Klooster en school der zusters franciscanessen, hier gesticht in 1876 vanuit de congregatie van Sleidinge. Oprichting van neogotische gebouwen op grond geschonken door de kinderen Van den Berghe met onder meer ziekenzaal, hoeve en washuis. Van 1881 tot 1920 eigendom van de familie Dons de Lovendegem. Sterk beschadigd in de Tweede Wereldoorlog. Restauratie en nieuwe bouw vanaf 1948-1955. Centraal ingeplant nieuw kloostergebouw met twee bouwlagen onder schilddak met klokkentorentje; links behouden neogotische vleugel voorheen met kapel op bovenverdieping van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Travee-indeling door middel van verankerde lisenen met spitsboognissen waarin rechthoekige benedenvensters van vroegere klaslokalen en gekoppelde spitsboogvormige bovenvensters van kapel gevat zijn. Straatgevel: tuitgevel met vlechtingen en schouderstukken, doorbroken door een rechthoekige poort met erboven niskapelletje en hoge spitsboognis waarin drie spitsboogvensters en een parabolisch boogvenster.

• MICHEM F., Vinkt Kerk en parochie, Vinkt, 1971, p. 81-83.

Aanvullende informatie

De neogotische vleugel links (nummer 15) is gesloopt. De neogotische vleugel rechts (nummer 13A) is verbouwd. Ook het later centraal ingeplante nieuw kloostergebouw is gesloopt. Het geheel heeft geen erfgoedwaarde meer.

Auteurs: Jacobs, Els