Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool met bijhorend "schoolhuis", heden ontmoetingscentrum "Reigersnest". Zogenaamd schoolhuis gebouwd in 1861 en oorspronkelijk slechts één bouwlaag, in 1920 verhoogd met een bovenverdieping. Nu nog iets achterin gelegen bakstenen gebouw met voortuintje, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Dubbelhuis met gemarkeerd middenrisaliet en verdiepte zijtravee, afgezet met bakstenen pilasters. Getoogde vensters onder waterlijst. Getoogde centrale deur onder pseudofronton. Dakvenstertje in tuitgevelvorm boven de middentravee Zijpuntgevels met getoogde vensters onder waterlijst (onder meer blind) en rondboogvenster in geveltop. Aflijnende klimmende baksteenfries. Haaks erachter aanpalende voormalige klaslokalen, heden ontmoetingscentrum.

• BAUWENS A., Meigem in het werk van Cyriel Buysse, in Het Land van Nevele, XIV, 1, 1983, p. 61-67.