Hoeve en Sint-Annakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en Sint-Annakapel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en Sint-Annakapel

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een aardeweg met op linker hoek bij de straat schuin ingeplante Sint-Annakapel. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond en driezijdige apsis, onder leiendak, van circa 1860. Voorpuntgevel afgezet met arduinen dekstenen, schouderstukken met hoge neogotische pinakels (rechter verdwenen) en bekronend kruis. Aflijnende hoekpilasters en rondboogdeur. Binnenin plaasteren beelden van Heilige Anna.

Hoeve met losse bestanddelen met woonhuis ten noorden en stallen ten zuiden op met gras begroeid erf. Groen geschilderd ijzeren hek aan betonnen pijlers in zuidoostelijke hoek. Deels vernieuwd bakstenen woonhuis van zes traveeën en drie staltraveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) op rechter zijaandak met vlechtingen door middel van jaarankers gedateerd 1799. Vernieuwde ramen met rolluiken. Staltravee met korfboogdeurtjes.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

De boerenwoning werd gerenoveerd met verlies van erfgoedwaarde.