Pastorie Sint-Martinus- en Sint-Eutropiusparochie met tuin

Beschrijving

De pastorie van Gottem is gelegen naast het kerkhof van de Sint-Martinus- en Sint-Eutropiuskerk. Het is een achterin gelegen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Aansluitend twee aanbouwsels van één travee en één bouwlaag onder een zadeldak. In de tuin nog enkele bijgebouwen van één bouwlaag onder een zadeldak.

De gronden waren tot 1860 eigendom van Papeleu de Spoelvoorde, rentenier te Gent. De pastorie zelf werd door de kerkfabriek gebouwd in 1860 en hersteld/uitgebreid in 1941. De gevels zijn gecementeerd. De rechthoekige ramen op de bovenverdieping steunen op een doorlopende druiplijst. In de zijgevels zitten twee rondboogvensters met oorspronkelijk schrijnwerk. De voorgevel werd recent gerenoveerd de achtergevel behield zijn oorspronkelijke toestand.

Het interieur wordt gekenmerkt door de traditionele T-structuur. De centrale gang werd verlengd door de aanbouw van een toilet. Het pand behield zijn oorspronkelijke decoratie met stucwerk, schouwmantels, vloeren (onder andere tapijttegelvloeren), binnenschrijnwerk, trap, deuren met geëtst glas, hang- en sluitwerk,... In het linkeraanbouwsel werd een keuken en eetplaats ingericht. De eetplaats herbergt een vreemdsoortig wandmeubel bestaande uit twee op maat gemaakte wandkasten naast een schouwmantel. De kasten dragen de data 1683 en 1716. De drie elementen zijn duidelijk opgebouwd uit fragmenten van ouder meubilair, naar verluidt afkomstig van de oude afgebrande pastorie.

Het pand is gelegen in een grote tuin met landschappelijke aanleg en interessant bomenbestand.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO002268, Pastorieën (MERTENS J., 2004).