Café In het Molenhuis met molenaarswoning en maalderij van de oude Rekkelingemolen

Beschrijving

Voormalig café zogenaamd "In het Molenhuis" met molenaarshuis en maalderij van de oude zogenaamd "Rekkelingemolen", een houten staakmolen met molenkot voor 150 zakken, gedateerd 1717 en afgebroken in 1941.

Woonhuis (nok loodrecht op de straat) met rechts ervoor omhaagde boomgaard en ijzeren hek aan bakstenenpijlers. Oorspronkelijk vijf traveeën onder zadeldak (pannen) tussen zijaandaken met vlechtingen, uit de eerste helft van de 18de eeuw. Circa 1850 toegevoegde vier linker traveeën onder doorgetrokken zadeldak en zijpuntgevel uitziend op de straat (voorheen café). Rechts aansluitende bakstenen stallen. Gecementeerde erfgevel met rechthoekige vensters op arduinen dorpels, met persiennes en decoratieve ontlastingsbogen. Centrale geaccentueerde rechthoekige deur tussen bepleisterde pilasters op neuten, met imposten en kroonlijst. Gewitte straatgevel met centrale deur en licht getoogde vensters met groengeschilderde luiken. Verankerde witgekalkte achtergevel op gepikte plint, eveneens met rechthoekige beluikte vensters, uitziend op een zandweg.

Interieur met goed bewaarde woonkamer met bepleisterd plafond en bewaarde versierde moerbalk, Leuvense stoof met links en rechts ingemaakte kastjes.

Ten zuiden, bakstenen maalderijgebouwtje van 1909 met volledig bewaarde installatie en stoommachine gemerkt: "Société anonyme des anciens ateliers de construction H. Onghena, Gand-Belgique, no 214". Ten oosten, onbebouwde plaats van de vroegere molen .