Klooster en meisjesschool

Beschrijving

Voormalig klooster en meisjesschool, gesticht in 1879 door de zusters van Sint-Vincentius a Paulo van Gijzegem, sinds 1970 gemengde vrije school, ingeplant op de hoek Leernsesteenweg.

Centraal vierkant kloostergebouw met twee bouwlagen in een vrij decoratieve baksteenarchitectuur, gemarkeerd door brede puntgevels of pseudofrontons en laag zadeldak met overstekende daklijst op uitgesneden modillons. Decoratieve baksteenfriezen. Getoogde vensters op arduinen lekdrempels, verrijkt met zandstenen hoekblokken. Voorgevel (naar Leernsesteenweg) met vijfzijdig uitgebouwde deurportiek in het middenrisaliet, onder verhoogde onderbroken kroonlijst. Zijgevel (naar Kloosterstraat) met middenrisaliet van twee traveeën onder pseudofronton met beeld van Onze-Lieve-Vrouw op sokkel en wapenschild van de familie t' Kint de Roodenbeke op de borstwering.

Oorspronkelijk schoolgebouw van één bouwlaag (nu twee) achter speelplaats en nieuwe schoolvleugels links en rechts van het kloostergebouw aan de Leernsesteenweg.

• KERCKHAERT N., Kroniek van Bachte-Maria-Leerne (1823-1973), Bachte-Maria-Leerne, 1973, p. 227-229.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen