Beschrijving

Voorheen vierkant omgracht "speelgoed" van de heer Bogaert waarnaar de straat vroeger "Bogaert Dreve" genoemd werd. Thans hoeve met achterin gelegen woonhuis van zes + één travee onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met vlechtingen in de zijpuntgevels, uit de eerste helft van de 18de eeuw. Gewitte gevels op gepikte plint en rechthoekige vensters met bruingeschilderde luiken. Gemarkeerd geblokt deurrisaliet in derde travee: rondboogdeur met imposten en sluitsteen, tussen vlakke pilasters onder bekronend hoofdgestel.

Interieur met behouden balklaag met versierde moerbalk, kelder en opkamer; beste kamer voorheen met bepleisterd plafond.

Armpomp in voortuin. Ten zuiden naast het woonhuis, voormalig dienstgebouw van oorspronkelijk zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, eveneens uit de eerste helft van de 18de eeuw. Oorspronkelijke voorgevel (naar het oosten) met sporen van centrale korfboogdeur tussen bepleisterde Toscaanse pilasters en rechthoekige vlak omlijste vensters. Sporen van gedichte korfboogpoort in noordgevel. Ten zuiden, erachter 19de-eeuws bakhuisje van het samengestelde type, en ten noorden achter het woonhuis, 19de-eeuwse stallen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat).

• Rijksarchief Gent, Fonds Deinze, nr. 554.