Gemeentehuis van Astene, gemeenteschool en onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalig gemeentelijk complex met gemeentehuis, school en woning van de onderwijzer, van 1866-68 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny, uitgevoerd door aannemer L. Serck (zie gevelsteen). Symmetrisch opgebouwd geheel van donkere baksteen, respectievelijk drie, vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat). Centrale lijstgevel en zijpanden in risalietvorm met centraal pseudofronton. Licht getoogde en rondboogvormige vensters onder bakstenen waterlijstjes en oculi in topgevels; bewaard houtwerk.

In de middengevel arduinen muurplaat met oorlogsmonument voor de gesneuvelden van 1914-18 geflankeerd door bronzen basreliëfs van A. Van Parijs.

• DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen 1 en 2, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, 16 en 17, Gent, 1982, p. 211-212.