Café-restaurant Oude Leie

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "Café-restaurant Oude Leie", nu "River lange". Bij de Oude Leie en Leiedoorsteek met sas gelegen, als café-restaurant en woonhuis gebouwd complex in villastijl naar ontwerp van architect E. De Nil in 1933-34 (zie gevelsteen).

Ruim gebouw in nieuwe zakelijkheid met opmerkelijk halfcirkelvormig uitgebouwde partijen met terras en erker, verspringend aantal bouwlagen en plat dak. Aansluitende verticaliserende trapkoker met laddervenster en woongedeelte met hoog pannendak. Gecementeerde, geschilderde gevels op donkergrijze plint. Verhoogde begane grond met omlopend terras toegankelijk via vier treden, onder betonnen dak ondersteund door ijzeren zuiltjes. Travee-indeling door halfronde pijlers waartussen brede deurvensters met horizontale verdeling voor het café en brede bovenvensters.