erfgoedobject

Hoeve Patershof

bouwkundig element
ID
38061
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38061

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Patershof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Patershof
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Neerhof van een voormalig omgracht "speelgoedje", verdwenen in 1863. Deels omgrachte open hoeve met langgestrekt woon- en koetshuis ten zuiden en ruime schuur en stallen ten noorden op beboomd en begraasd erf. Behouden gemetste walbrug en monumentale ingangspoort met gewitte hekpijlers, bekronende siervazen en fraai ijzeren hek ten oosten woonhuis van zes traveeën onder één zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met het koetshuis en staltravee, tussen zijaandaken met vlechtingen en centraal klimmend dakvenster, uit de eerste helft van de 18de eeuw. Verankerde gekalkte erfgevel (naar het noorden) op gepikte plint. Rechthoekige vensters, nieuwe luiken en vernieuwde korfboogdeur in bakstenen omlijsting in de vierde travee. Opkamervenster in linker travee: getralied kruiskozijn in vlakke omlijsting met oren en luiken; gewelfde kelder. Verankerde zijaandaken met vlechtingen, schouder- en topstukken, met korfboogvenster (gedicht in rechter zijgevel), in linker gevel met omlijste spiegelboognis op vlakke console met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje eronder.

Interieur: bewaarde grote haard en balkenzoldering met versierde moerbalken.

Rechts aansluitende drie traveeën met twee ruime kortboogvormige koetspoorten met sponning en duimen onder een stucband met onder meer datum 24-5-1736 boven de eerste poort. Korfboogdeurtje van de paardenstal in rechter travee.

Ten noorden, gewitte bakstenen schuur en stallen op gepikte plint, onder één zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, klimmend dakvenster boven tweede travee, uit de eerste helft van de 18de eeuw. Later uitgebouwde stallen onder lessenaarsdak tussen schuur- en staltravee respectievelijk met grote korfboogpoorten en korfboogvormig staldeurtje. Plaats van het omgrachte speelgoed, in de eerste helft van de 19de eeuw zomerverblijf van de Gentse bisschop Delebecque, ten westen achter het erf. Bewaarde sokkels van de toegangspoort.

  • Rijksarchief Gent, Fonds Deinze, nummer 554.
  • Monumenten, merkwaardige gebouwen en landschappen, Stad Deinze.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De bakstenen schuur en stallen onder één zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw, bleven niet bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Patershof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38061 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.