erfgoedobject

Sas van Astene

bouwkundig element
ID
38059
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38059

Juridische gevolgen

Beschrijving

Aangelegd bij het hekken van het Leiekanaal in 1860 waarbij een grote bocht van de Leie afgesneden werd, nu zogenaamde Oude Leie onder meer met zwemkom zogenaamd Vosselareput. Plans voor de bouw van een sluis en stuw stroomopwaarts en stroomafwaarts bij de uiteinden van de afgesneden Leiearm, van 1860, pas uitgevoerd in 1876 in opdracht van het toenmalige Ministerie van Openbare Werken, Bruggen en Wegen. Houten ophaalbrug met portiek, in 1896 vervangen door de huidige ijzeren T-vormige ophaalbrug en drie vaste traveeën. Groengeschilderde constructie in vakwerk met geklonken dwarsstukken, balans met twee tongen, vooraan met ijzeren ophangstaven, achteraan met gietijzeren tegengewicht. Metalen brugdek met houten bevloering. Brugleuningen reeds vernieuwd. Grotendeels behouden landhoofden en pijlers van baksteen en natuursteen zogenaamd petit granit, van de vroegere brug. Manueel bediende sluizen (5,40 meter breed, 42,20 meter lang) met behouden houten sluisdeuren met kruisversterking en houten ophaalkleppen. Afgepaalde sluismuur.

  • Archief Openbare Werken en Verkeer. Bestuur der Waterwegen en van het Zeewezen. Dossier L.1 (1860) en L.17 (1896).

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sas van Astene [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38059 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.