Landgoed van Deinze

Beschrijving

Voorheen "Landgoed van Deinze", een rococoherenhuis van circa 1790. Oorspronkelijk dubbelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen met frontonbekroning boven de drie middentraveeën en arduinen parement. In de loop van de 19de eeuw, toevoeging van linker poorttravee en bovenste bepleisterde verdieping. Recent op de begane grond in de vier middentraveeën voorzien van storende grote winkelingang onder luifel. Vermoedelijk ook later toegevoegd linker zijrisaliet met getoogde koetspoort, afgelijnd door geblokte pilasters. Op de bovenverdieping behouden middenrisaliet met uitgewerkt spiegelboogvormig deurvenster onder gebogen waterlijst en rocaillesluitstuk, geflankeerd door geblokte pilasters en smeedijzeren balkon. Behouden spiegelboog van verdwenen deur eronder. Overigens licht getoogde, omlijste vensters met rocaillesluitsteen; spiegels met uitgespaarde hoeken op de borstwering. Eenvoudige rechthoekige vensters op de 19de-eeuwse verdieping. Aflijnende houten kroonlijst op klossen. Deels behouden, gecementeerde achtergevel met oorspronkelijk gelijkaardige vensters en middenrisaliet met spiegelboogvormig deurvenster, op de begane grond uitgebouwd met twee traveeën onder mansardedak (leien) en recentere aanhorigheden. Ruime rondboogdeur onder balusterbalkon.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen