Molens van Deinze en Antwerpen

"Molens van Deinze", vandaag "Molens van Deinze en Antwerpen" onder beheer van de firma Dossche.

Oprichting van een vermicellifabriek in een tuin palend aan de Leie in 1875 door Pr. De Volder en H. en E. Timmermans. Eerste uitbreiding in 1877; in 1884 uitrusting met een stoommachine. In 1883 reeds splitsing van de vennoten en nieuwe fabriek van De Volder opgericht in Petegem, de latere N.V. "Les Moulins des Flandres". In 1890 brandde de fabriek uit; in 1892 als N.V. "Molens van Deinze" heropgebouwd. Van 1917 tot 1976 onder leiding van de familie Van Kan herhaaldelijk uitgebreid. N.V. "Les Moulins des Flandres" opgekocht door de "Molens van Deinze" in 1924 en in beide fabrieken A (Deinze, bloemmolens) en B (Petegem, veevoeders) elektrische drijfkracht ingevoerd. In de jaren 1960, hele infrastructuur vernieuwd.

Huidig gebouwencomplex, volledig in binnenblok gelegen, met rechts van de gekasseide oprit lang bakstenen bureelgebouw (nok loodrecht op de straat) met behouden onderbouw van de vroegere paardenstallen, herkenbaar aan de rondboognissen, en links een oud bureelgebouwtje met voortrapgevel (nok evenwijdig met de straat). Erachter gelegen productie-eenheid met oudste maalderijgebouw palend aan de Leie met loskaai. Typisch bakstenen industriegebouw van dertien traveeën en zes bouwlagen onder laag zadeldak (zink, nok loodrecht op de straat en Leie) vermoedelijk daterend van circa 1892 ter vervanging van/of als heropbouw van de eerste uitgebrande fabriek van 1875. Voorgevel met gemarkeerd middenrisaliet van drie traveeën met trapgevelbekroning en ritmerende getoogde nissen doorbroken door getoogde vensters met ijzeren roede. Aflijnende baksteenfries, zware ankers met knop. Identieke zijpuntgevels met drie mijterboognissen en idem vensters. Centrale deur met perron, erboven erker en balkon. Behouden binnnenstructuur met houten vloeren, per verdieping ondersteund door twee rijen gietijzeren zuilen met vleugelkapiteel.

Loopbrug op derde verdieping als verbinding met het tegenover gelegen gebouw, in kern eveneens opklimmend tot eind 19de eeuw. Aansluitende bakstenen vleugels met later verhoogde traveeën (links) en haast blinde gevel met nissen en uitkragend hoektorentje onder golfplaten dak (nok parallel met de Leie) met zinken dakruitertje. Rechts, hoogbouw silo van baksteen en beton, onder gebogen dak (nok loodrecht op de Leie), uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Overige gebouwenblok herhaaldelijk uitgebreid en verhoogd, gedomineerd door een hoge nu met platen bezette betonnen bloemsilo. Recente platbodemsilo's ten noorden aan de Leie.

• VAN DEN ABEELE H. , Handel, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze, VI, 1939, p. 90-91.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen