erfgoedobject

Site van het Oud Kasteel of Prinsenhof

bouwkundig element
ID
38036
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38036

Juridische gevolgen

Beschrijving

Plaats van het zogenaamd Oud Kasteel of Prinsenhof, in de middeleeuwen een grafelijke residentie met motte, verwoest door de Gentenaren eind 15de eeuw. In 1625 werd de heerlijkheid van Deinze verheven tot markizaat. Sinds 1632 bezit van de familie de Merode, die hier een verblijf liet oprichten, het zogenaamde Markizant van Deinze.

Rechts hoektoren van het huidige gebouw vertegenwoordigt vermoedelijk rest van één van de twee torens of hoekpaviljoenen van het poortgebouw van het voormalige, achterin gelegen verblijf. In 1816 komt het poortgebouw in het bezit van J.B. Ottevaere die de twee paviljoenen met elkaar verbindt door een zeven traveeën brede en twee bouwlagen hoge bepleisterde vleugel. Hiervan resten vier rechter traveeën en rechter toren, de linker toren en -traveeën werden in 1972 gesloopt en vervangen door een storende hoge bouw.

Sober bepleisterd en geschilderd gebouw onder schild- en tentdak (leien). Rechthoekige deur en vensters op arduinen lekdrempels en aflijnende kroonlijst op klossen. Torentravee, opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw, met blinde voorgevel, onder de kroonlijst versierd met blinde oculi en rechthoekige spiegel. Vrijstaande rechter zijgevel met recente poort en venstertjes en rechts aanleunende nieuwbouw van het postkantoor.

  • Rijksarchief Gent, Fonds Deinze, nummer 180, 183.
  • Monumenten, merkwaardige gebouwen en landschappen, Stad Deinze.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Site van het Oud Kasteel of Prinsenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38036 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.