Sint-Vincentiusinstituut

Beschrijving

Zogenaamd "Sint-vincentiusinstituut", meisjespensionaat en tehuis voor "teruggetrokken" dames. Stichting van een congregatie van zusters van de Heilige Vincentius a Paulo te Deinze in 1837 door pastoor-deken C. Janson op grond geschonken door juffrouw M. Martens, op de hoek Meulenstraat-Kattestraat. Eerste hospitaal ter vervanging van het oude Sint-Blasiushospitaal, bediend door de zusters onder leiding van het Armenbestuur van Deinze. Na een conflict tussen beiden, oprichting van een spin- en kantschool in een nieuw gebouwd huis en hospitaal bediend door leken (tot 1846).

Kloostergebouw van 1837, oorspronkelijk vijftien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met eenvoudige rechthoekige vensters en gemarkeerd middenrisaliet. In 1848 bouw van de kapel links (nok loodrecht op de straat) en kostschool rechts van 1852. Volgens archiefdocumenten (circa 1860) met toegevoegd neobarok portaal. Uitbreiding van de kostschool in 1877 en oprichting van een hoeve en bejaardentehuis in 1884. Huishoudschool van 1894. In 1910, nieuw hospitaal aan de Karel Picquélaan. Kostschool nogmaals uitgebreid in 1921-22. Sint-Annaberoepsschool opgericht aan de noordkant van de kostschool. Nieuwe lokalen aan de Kattestraat, opgetrokken in 1935 voor de kosteloze lagere school en huishoudklassen en nieuwe kostschool van vier bouwlagen in binnenblok. Kerk van 1937-39 ter vervanging van de oude kapel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de vleugel voor bejaarde en zieke zusters, van 1938, als ziekenhuis ingericht. In 1949 ten slotte, nieuw ziekenhuis opgericht op de plaats van de moestuin (Schutterijstraat), ingehuldigd in 1951, en uitgebreid in 1986. Rusthuis (Meulenstraat) uitgebreid en vernieuwd in 1974-75.

Huidig gebouwenbestand gelegen binnen de driehoek Meulenstraat - Kattestraat en Peter Benoitlaan met voornamelijk vleugels aan de Meulen- en Kattestraat en begrenzende hoge bakstenen muur aan de Peter Benoitlaan. Hoofdvleugel (Meulenstraat) van eenentwintig traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak (pannen), in kern daterend van 1837. Beschilderde, gecementeerde gevel op bakstenen plint. Rechthoekige vensters op arduinen dorpels; persiennes. Gemarkeerde achtste travee in vorm van risaliet met monumentale toegangspoort in neoclassicistische en neobarokke stijl: rechthoekige poort in arduinen omlijsting met Ionische pilasters op hoge sokkel en met bekronend hoofdgestel met paneel met opschrift: "St.-Vincentius a Paulo . 1837". Bekroning naar barok patroon: rondboognis tussen voluten met obeliskbekroning en pseudofronton; Sint-Vincentiusbeeld in nis. Haaks midden op het hoofdgebouw, kapelvleugel nu met ruime bakstenen kerk van 1937-39 naar ontwerp van architect F. Mertens met pseudobasilicale aanleg, drie beuken van vijf traveeën en vierkante klokkentoren onder ingesnoerd tentdak aan de oostzijde.

Indrukwekkend en kleurrijk neogotische interieur met rooskleurige granitozuilen die de brede spitsboogarcaden en zijgalerijen ondersteunen, de witmarmeren altaren en roze, gele en groene getinte marmeren communiebanken en vloeren.

Eveneens in binnenblok gelegen vier bouwlagen hoog bakstenen kostschoolgebouw onder laag afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat), van 1935, nu met er aangebouwde nieuwe lokalen. Bakstenen schoolvleugels in de Kattestraat, onder meer van 1910 (jaarsteen in rechter zijtrapgevel) en 1935-38, van twee en drie bouwlagen en voornamelijk neogotische en neotraditionele vormgeving.

• CASSIMAN A., Geschiedenis der Stad Deinze, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, XX-XXI, 1953-54, p. 75-76.
  • MICHEM F., 1837-1987. Congregatie Zusters van de Heilige Vincentius te Deinze, Tielt, 1987.