Huis Van Thuyne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Van Thuyne

Beschrijving

Eén der enige resterende 18de-eeuwse herenhuizen van de Markt. Sober Lodewijk XVI-dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder verhoogd dak met attiekverdieping in plaats van het oorspronkelijk fronton; binnenin gedateerde balk "21 SBRE 1775". Bepleisterde en geschilderde voorgevel op lage arduinen plint, verticaal gemarkeerd door geblokte pilasters in het drie traveeën breed middenrisaliet en als gevelbegrenzing. Rechthoekige omlijste vensters op arduinen dorpels. Rondboogdeur in arduinen omlijsting: omlopend kwarthol beloop op neuten, met imposten en sluitsteen gevat tussen geprofileerde rechtstand en met Lodewijk XVI-consoles die de rechte druiplijst ondersteunen. Houten paneeldeur met zonnemotief en waaier. Aflijnende kroon- en tandlijst. Beraapte tuingevel met rechthoekige omlijste vensters. Vernieuwd interieur.

Links van het woonhuis, in 1955 toegevoegde bouw met Korinthische zuilengalerij verbonden door neorococo ijzeren hekken op de begane grond en bepleisterde halve verdieping met vierkante venstertjes onder pseudofronton en zadeldak (leien). Erachter gelegen tuin met deels behouden loop van de middeleeuwse Kaandel, 19de-eeuws portiek en ijzeren hekken.

• Monumenten, merkwaardige gebouwen en landschappen, Stad Deinze.

Aanvullende informatie

In mei 2016 werd de sloop van het herenhuis aangevat. In het nieuwbouwproject wordt enkel de voorgevel bewaard.