Tabaksfabrieken N.V. Van der Cruyssen

Beschrijving

Tabaksfabriek opgericht in 1872 door P.L. Van der Cruyssen uit Nevele waar zijn broer in dezelfde periode eveneens een tabaksfabriek oprichtte. Oudste gedeelte (links) met bakstenen straatgevel met twee bouwlagen, rechthoekige vensters onder I-latei en getralied op de begane grond, onder sheddaken, vermoedelijk vernieuwd en uitgebreid na de Eerste Wereldoorlog. Rechter deel met bureel en opslagruimten gebouwd in 1937 naar ontwerp van architect W. Rooms (zie plintsteen). Betonnen skeletbouw van twee en vier bouwlagen met baksteenvulling en geelbakstenen voorpuntgevel met hijsbalk rechts. Brede rechthoekige vensters met ijzeren ramen en omlijsting van geglazuurde tegels. Rondboogdeur in gelijkaardige omlijsting en fraai ijzerwerk in deur en benedenvensters. Binnenin goederenlift van de firma Jaspar met ijzeren vouwhekken en betonnen trap. Machines vernieuwd na de Tweede Wereldoorlog.

• VAN DEN ABEELE H., Handel, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze, VI, 1939, p. 70.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen