Stadstekenschool, later vredegerecht, ontworpen door A. Van Assche

Beschrijving

Voormalige stadstekenschool (tot 1938), stadswaag, bergplaats voor brandspuiten en Vredegerecht (tot 1968), van 1933 tot 1982 ook Museum van Deinze en de Leiestreek en nadien stadsbibliotheek.

Neogotisch gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) van 1870-72 naar ontwerp van architect Auguste Van Assche, restaurateur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Donker bakstenen gebouw met hoger opgetrokken linker deurtravee onder puntgevel en drie dakvensters met puntgevelbekroning. Verticaal gevelritme door Brugse travee-indeling; brede drielichten met glas in lood op de begane grond en kruiskozijnen op de bovenverdieping; blinde spitsboognissen in de borstweringen en boogvelden. Sierankers en aflijnende muizentandfriezen onder de gootlijst. Links, rechthoekige deur met lateiconsooltjes en bolkozijn als bovenlicht. Rechts, getoogde poort.

Interieur met ruime zalen met onder meer gepolychromeerde balkenzoldering; kelder op gietijzeren zuilen.

• VAN DEN ABEELE H., De tekenschool te Deinze, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze, VII, 1940, p. 109-115.