Watermolen Molen van Teuven

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen Molen van Teuven

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Gulpvallei met omgeving

Beschrijving

Voormalige watermolen op de Gulp. Naar de oude inplanting verwijst een in de onmiddellijke omgeving gevonden sluitsteen met jaartal 1642. Aangeduid op de Ferrariskaart, evenals het volume van de schuur, doch aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw; de bedrijfsgebouwen werden voor kort omgevormd tot woning. Het woonhuis dateert van 1892. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een erf met onregelmatige vorm.

Woonhuis ten oosten van het erf, aan straatzijde. Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen, op gevelstenen onder de kroonlijst gedateert ENA (Etienne Nibus-Aroz, molenaar) 1892. Lijstgevel op een gecementeerde plint; baksteenfries onder de kroonlijst. Getoogde bakstenen vensters met uitspringende druiplijst. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting.Tegen de linker zijgevel aansluitende, lage stal, met gewijzigde erfzijdegevel.

Ten noorden van het erf, dwarsschuur en stal in een ruim gebouw, voorzien van getoogde bakstenen muuropeningen. Zijgevels met aandaken en muurvlechtingen.

Ten zuiden van het erf, nieuwe woning op de plaats van een gebouw met gelijkaardige inplanting.

• Heemkring Voeren en Omstreken, Architectuur in Voeren en Omstreken. 1794-1914, Voeren, 1989, pagina 5.
  • HOLEMANS H., Wind- en watermolens in de provincie Limburg , in Uitgave van de studiekring "Ons Molenheem", sine loco, sine anno, pagina 27.
  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.
  • NIJSSEN J.-VANDENABEELE E., Molenboekje Voeren en omliggende , in V.V.V. Voerstreek en Opbouwwerk Voeren, 1991, pagina 18.