Pastorie Sint-Pietersparochie

Beschrijving

Pastorie, hoger gelegen dan het straatniveau, in een ommuurde tuin. Breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en oorspronkelijke twee, thans drie bouwlagen onder zadeldak, met huidig classicistisch uitzicht van 1762 (muuranker met jaartal op de schoorsteen), doch mogelijk oudere kern. Witgekalkt bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond. Getoogde muuropeningen in kalkstenen omlijsting met uitspringende sluitsteen. Boven de deur een merkwaardig, kalkstenen reliëf met voorstelling van de Calvarie. Zijgevels met gesmeed ijzeren S-vormige muurankers, in de rechter zijgevel een rechthoekig getralied venster in kalkstenen omlijsting met duimen.

Interieur: schouw voorzien van stucreliëf met voorstelling van de tweekoppige adelaar op de mantel.

L-vormig dienstgebouw, links tegen de voorgevel. Witgekalkt bakstenen gebouw onder zadeldak; plint van silexblokken. Zijgevel met aandak en muurvlechtingen.

• NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.
  • SWERON G., onuitgegeven nota's.