erfgoedobject

Veltmanshuis kapittelhuis

bouwkundig element
ID
37872
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37872

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig kapittelhuis; dit kapittel wordt reeds vermeld in de 13de eeuw en omvatte in de 17de eeuw een deken en drie kanunniken. Wanneer het kapittel tijdens de Franse bezetting wordt opgeheven wordt het gebouw gebruikt als pastorie. In 1944 door brand verwoest, in 1950 heropgebouwd met volledige wijziging van het interieur; in 1967 ingericht als dekenij van het pas opgerichte dekanaat van de Voerstreek; in 1971 gekocht door de Staat en omgevormd tot Cultureel Centrum. Genaamd naar pastoor Veltmans (1920-1948).

Op de Ferrariskaart (1771-1777) wordt een ruim, gesloten complex rondom een binnenplaats aangeduid, dat reeds midden 19de eeuw verdwenen is. Achter het huis bevond zich een grote U-vormige vijver.

Alleenstaand dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakvensters, in kern mogelijk daterend uit de 17de eeuw of de eerste helft van de 18de eeuw, doch met huidige ordonnantie uit eind 18de-, begin 19de eeuw. Een chronogram met datering 1743 op een voetschraper thans ingemetseld naast de deur verwijst naar een oudere toestand. Bakstenen gebouw voorzien van rechthoekige vensters in een kalkstenen omlijsting, met druiplijst en beluikt op de bovenverdieping. Rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting. Identieke achtergevel.

Klein aanbouwsel van twee traveeën en één bouwlaag onder mansardedak tegen de linker zijgevel; in deze gevel bleven sporen bewaard van een oudere dakhelling.

  • S.N.,De Voerstreek , in De Tijdspiegel, 31, 1976, 2-3, pagina 17.
  • SWERON G., onuitgegeven nota's.

Bron: SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Veltmanshuis kapittelhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37872 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.