Hoeve Neubau

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Neubau

Hoeve met losse bestanddelen, op een gevelsteen boven de woonhuisdeur gedateerd 1723.

Het woonhuis met aansluitende stal rechts is een bakstenen gebouw op breukstenen onderbouw, oorspronkelijk acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); de twee linker traveeën aan erfzijde zijn recent en voorzien van recente vensters. De oorspronkelijke muuropeningen zijn de kleine, rechthoekige vensters in kalkstenen omlijsting met sponningbeloop, oorspronkelijk beluikt. Gesmeed ijzeren, S-vormige muurankers. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting met een kalkstenen bolkozijn als bovenlicht; hierboven de hogervermelde gevelsteen met wapenschild en datering.

De achtergevel heeft in het woonhuisgedeelte dezelfde vensters als aan erfzijde; verhoogde begane grond met kelderverdieping, voorzien van getraliede, kalkstenen vensters. De dienstgebouwen zijn recent.