Hoeve met losstaande bestanddelen en gedenkteken

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, reeds als dusdanig weergegeven op de Ferrariskaart, doch de kern, met name de twee evenwijdig aan elkaar gelegen gedeelten van vakwerk, daterend uit de 17de eeuw.

Gerestaureerd woonhuis van twee bouwlagen onder mank zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw, ten noordwesten van het erf. De voorgevel vertoont een zeer rijke vakwerkconstructie, met kleine, vierkante vakken in het linker gedeelte; bakstenen vullingen. Verhoogde begane grond; breukstenen plint. Versteende zijgevels. Waarschijnlijk vrij recente rechthoekige muuropeningen in houten omlijsting.

Van de ertegenover liggende stal rest één travee in vakwerkbouw, analoog aan dat van het woonhuis, en onder vrij steil zadeldak; merkwaardig kapgebint. Het rechter gedeelte van de stal dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw onder zadeldak, voorzien van getoogde bakstenen vensters en rechthoekige deuren in hardstenen omlijsting.

Tegen de noordoost-zijgevel een hardstenen gedenkteken, bekroond met een kruisbeeld en met opschrift: PRIEZ/ POUR LES AMES/ DU PURGATOIRE/ 1894. Reeds op de Ferrariskaart staat een kruis op deze plaats weergegeven.

Enkele recente stallen van cementblokken.