Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis met het Pelikaanstraatje, drie bouwlagen en twee traveeën onder afgeknot zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Volgens bouwaanvraag van 1773 met drie traveeën, dubbelhuisopstand, getoogde vensters op de tweede bouwlaag en afgeknot mansardedak met centrale dakkapel. In de 19de eeuw samengevoegd met nummer 1 en opnieuw gesplitst. Heden ontpleisterde bakstenen lijstgevel met rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijsting, natuurstenen boven- en onderdorpels, casementen op de borstweringen. Benedenverdieping aangepast ter vervanging van vroegere winkelpui tussen hoekpilasters.

Verankerde zijgevel in het Pelikaanstraatje met zichtbare traditionele kern: verweerd bepleisterd geveldeel van vier traveeën; rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten, op de begane grond op arduinen lekdrempels en van luiken voorzien; sporen van twee gedichte rondboogpoortjes onder oculus; voorts keldergaten. Gecementeerde achterpuntgevel. Aanbouw van één bouwlaag hoog, met onregelmatige travee-indeling; verwerking van zandsteenblokken en sporadisch bewaarde dagkanten voor de aangepaste muuropeningen.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 53.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde