Stalgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stalgebouw

Beschrijving

Alleenstaande stal, horend bij de thans sterk verbouwde hoeve Wauters, waarvan het woonhuis ten oosten ervan ligt. Eén bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen), alleen de travee aan straatzijde is in de oorspronkelijke vorm behouden. Breuksteen van silex, verankerd door middel van bakstenen hoekbanden. Getoogde, bakstenen muuropeningen, waarschijnlijk uit een latere periode. De geveltop behield onder de beplanking de resten van stijl- en regelwerk, met duidelijk voorbeeld van horizontaal spijkerloos vlechtwerk, waarbij de horizontale roeden gevlochten worden rond de verticale stokken, die tussen de wandregels in een gat en een gleuf gespannen zijn.

Het gebouw is één van de meest oostelijke van een compact bouwgebied waarbinnen de aanwending van silex als bouwmateriaal gebruikelijk is.

• NIJSSEN J., onuitgegeven nota's.