Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern 's Gravenvoeren

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern 's-Gravenvoeren

Beschrijving

Vormde oorspronkelijk met woning nummer 8 een ruim, U-vormig geheel (Ferrariskaart). Resterende gedeelten hiervan zijn de straatvleugel en de westvleugel. Eind 18de eeuw werd de hoeve in twee gesplitst; hiernaar verwijst de datering op de inrijpoort van nummer 8.

Woning van het dubbelhuistype, vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, met huidig uitzicht uit het vierde kwart van de 18de eeuw doch oudere kern, aangeduid door de datering 1754 op de sluitsteen der originele inrijpoort en de gesmeed ijzeren muurankers. Bakstenen gebouw met verhoogde begane grond. Getoogde vensters in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen, sponningbeloop en duimen, beluikt op de benedenverdieping. Gelijkaardige deur. In de linker travee, verankerde, kalkstenen korfboogpoort met hogervermelde datering op de gesculpteerde sluitsteen.