erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID
37661
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37661

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern 's Gravenvoeren
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern 's-Gravenvoeren
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Merkwaardig diephuis onder zadeldak, iets achteruit gelegen ten opzichte van de straat en vrijwel volledig ingebouwd door recentere aanbouwsels. Voorheen mogelijk deel uitmakend van een gesloten hoeve, op de Ferrariskaart (1771-1777) aangeduid op deze plaats. Van het oorspronkelijk, mogelijk 16de-eeuws gebouw bleef alleen de voorgevel bewaard. Breukstenen onderbouw, met kelderdeur (recentere bakstenen ontlastingsboog) en klein, getralied keldervenster. Hierboven twee bouwlagen in stijl- en regelwerk met overkragende bovenverdieping. De oorspronkelijke ordonnantie werd gewijzigd en is door de begin 20ste-eeuwse cementering niet meer te achterhalen. Het ankerbalkgebint is voorzien van bakstenen vullingen. In de linkerhoek is een gedicht, houten kruiskozijn zichtbaar.

Het gebouw werd vrij vroeg, ten laatste begin 19de eeuw naar achteren toe vergroot, en is hier voorzien van rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijsting; gesmeed ijzeren muurankers met krullen.

Achteraan, haaks dienstgebouw van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen; vóór het huis een klein, recenter dienstgebouw.


Bron: SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern 's Gravenvoeren

  • Is deel van
    Mennekesput


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37661 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.