• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, resterend van een belangrijke, gesloten hoeve uit midden 18de eeuw, waarvan alleen de dwarsschuur bewaard bleef. Circa 1780 eigendom van chirurg Pröpper-Vandebergh. Thans bestaande uit twee tegenover elkaar gelegen gebouwen (nok loodrecht op straat) aan een smal erf, aan de straatzijde door een hek afgesloten. De oude kern, die hoofdzakelijk in het dienstgebouw bewaard bleef, wordt aangeduid door de datering 1747 op een hergebruikte gevelsteen in het woonhuis, dat voor het overige dateert uit midden 19de eeuw.

Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De oude kern van de hoeve wordt aangeduid door de ellipsvormige oculus in een rechthoekige kalkstenen omlijsting, voorzien van de hogervermelde datering, bladwerk en gestileerde bloemen in Lodewijk XIV-stijl. Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; getraliede kalkstenen keldervensters; gecementeerde plint. Rechthoekige vensters in een hardstenen omlijsting met lekdrempel; halfronde, bakstenen zoldervensters. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting op neuten.

Dwarsschuur, voorheen door een sluitsteen gedateerd 1747. Bakstenen gebouw onder steil zadeldak (Vlaamse pannen), verankerd door middel van de hogervermelde muurankers. De oorspronkelijke bakstenen rondboogpoort werd gedicht toen de schuur eind 19de eeuw omgevormd werd tot stal en voorzien van getoogde bakstenen muuropeningen. Zijgevel aan straatzijde voorzien van een aandak met vlechtingen en uilengaten.

• NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.