erfgoedobject

Hoeve Beaurepart

bouwkundig element
ID
37602
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37602

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Beaurepart
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig bezit van de abdij van Beaurepart te Luik. Imposante gesloten hoeve uit het begin van de 18de eeuw, gelegen op enige afstand van de weg, temidden van de velden. Witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldak (hoofdzakelijk Vlaamse pannen), gelegen rondom het ruime, gekasseide erf, bereikbaar via een inrijpoort in de zuidwestvleugel.

Rondboogvormige inrijpoort in een kalkstenen omlijsting, gedateerd 1719 op de sluitsteen, en ingeschreven in een verdiept bakstenen gevelvlak. De poort is aan de buitenzijde geflankeerd door twee open wagenhuizen onder lessenaarsdak.

Ten zuidoosten, woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen. Dubbelhuis op verhoogde begane grond en gepikte kalkstenen plint. Kruiskozijnen in een geprofileerde kalkstenen omlijsting, de stenen onderverdeling verwijderd. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting met bolkozijn als bovenlicht; dubbele steektrap.

Stallen in de zuidoost-, zuidwest- en noordwestvleugels, voorzien van muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting.

Dwarsschuur ten noordoosten, voorzien van twee kalkstenen rondboogpoorten en drie rechthoekige deuren in kalkstenen omlijsting. Zijgevels met aandaken, vlechtingen en uilengaten.

Bakhuis in de ommuurde tuin, buiten het erf.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Beaurepart [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37602 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.