Parochiekerk Sint-Gertrudis

Beschrijving

Moderne kruiskerk, in 1940-1941 gebouwd naar ontwerp van J. Deré ter vervanging van een classicistische zaalkerk, in 1819 op haar beurt gebouwd ter vervanging van een oudere mogelijk romaanse of vroeg-gotische kerk, die in de loop van de 18de eeuw bouwvallig geworden was. De vroeg-gotische toren (13de eeuw) bleef behouden.

De plattegrond beschrijft een kruiskerk met voorstaande, vierkante toren. Massieve toren van silex met gebruik van verschillende soorten materialen, waaronder Romeins; mergelstenen banden en hoekbanden; restauraties van baksteen. Ingesnoerde naaldspits (leien). Rondboogvormige galmgaten op elke zijde, behalve aan de zuidoostzijde, waar zich een spitsboogvenster met maaswerk bevindt.

Bakstenen schip onder zadeldaken, voorzien van rondboogvensters. De toren is voorzien van een kruisribgewelf van mergelsteen, twee van de kraagstenen versierd met een maskerkop.

Mobilair: Schilderij met voorstelling van de Opwekking van Lazarus, doek (begin 17de eeuw); schilderij met voorstelling van de Gedaanteverandering op de berg Tabor, doek (begin 17de eeuw). Beeldengroep, Calvarie, gepolychromeerd hout (begin 16de eeuw); beeld van Sint-Gertrudis, gepolychromeerd hout (midden 16de eeuw).

• DANIELS P. & PAQUAY J., Inventaire archéologique des objets existant dans les édifices publics. Canton Tongres, Vol.II, Hasselt, 1918, p.20-22.
  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Tongeren, Brussel-St.-Truiden, 1976, p.19-20.
  • SEVERIJNS P., Een greep uit de geschiedenis der kerkdorpen, in: 2000 jaar Tongeren. 15 vóór Chr. tot 1985, Hasselt, 1988, p. 207-208.
  • THYS C., Le chapitre de Notre-Dame à Tongres, vol.III, Antwerpen, 1889, p.389-397.