Semi-gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Zeer ruime, semi-gesloten hoeve, met kern uit de 17de eeuw, doch aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw (stallen en schuur) en 1927 (woonhuis en inrijpoort). Bakstenen gebouwen onder zadel- (Vlaamse pannen) en schilddaken (woonhuis en inrijpoort; leien), gegroepeerd rondom een rechthhoekig gekasseid erf.

Woonhuis en poortgebouw in de zuidhoek vormen een L-vormig geheel, door middel van een gevelsteen met wapenschild en opschrift IN.DEO.CONFIDO/ RENESSE/ MONTEYNARD gedateerd 1927. Lijstgevels voorzien van een dubbele muizentandfries met dropmotief, getoogde muuropeningen en een korfboogvormige inrijpoort met duifhuis.

Stallen in L-vorm aansluitend op het poortgebouw (zuidoost en noordoost). Eénlagige gebouwen met muuropeningen van verschillende vormen uit verschillende perioden.

Ruime dwarsschuur, door middel van muurankers gedateerd 1840, doch oudere kern (mergelstenen hoekband links). Twee oorspronkelijke rechthoekige deuren in verankerde kalkstenen omlijsting. Twee bakstenen rondboogpoorten.

Haaks tegen de schuur aangebouwde stal met open wagenhuis onder doorgetrokken dakschild.