Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Belangrijke hoeve, gelegen op de hoek met de Mazenstraat, met kern uit de 17de eeuw, aangepast in tweede helft van de 18de eeuw, de 19de eeuw en begin 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf met mestvaalt, bereikbaar via een inrijpoort aan de Heurstraat en één aan de Mazenstraat, waarvan laatstgenoemde waarschijnlijk de oorspronkelijke is: rondboogpoort in een vlakke, hardstenen omlijsting met negblokken in een verdiept gevelvlak (eerste helft 19de eeuw).

De oostvleugel aan straatzijde, waarin de tweede, rechthoekige inrijpoort is opgenomen dateert in zijn geheel van 1940 (datering in gesinterde baksteen).

Woonhuis in de noordvleugel, met kern van circa 1770 (getoogde muuropeningen in kalkstenen omlijsting met sluitsteen), vier traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag, met één bouwlaag verhoogd eind 19de- begin 20ste eeuw.

De dienstgebouwen (stallen en schuur) ten noorden, oosten en zuiden van het erf dateren grosso modo volledig van 1940.

Dwarsschuur in de westvleugel, met kern uit de 17de eeuw (dakhelling, S-vormige muurankers), voorzien van twee deuren en twee poorten, één hoog, de rechter lager, beide onder houten latei.