Pliniusbron

Beschrijving

Vlak bij de kapel van Sint-Gilis ligt de Pliniusbron. Dit zou de bron zijn die Plinius in de De rerum natura lib.31 vermeldt, hoewel het niet duidelijk is of de vermelding op Tongeren of Spa slaat. De oorspronkelijke bron bevond zich trouwens op een andere plaats. Ze wordt in de 16de eeuw vermeld door H. Thomas, De Tungribus et Eburonibus, door Andreas Bacci, geneesheer van paus Sixtus V, door kardinaal de Granvelle en François Mendoza, gouverneur van Karel V. Confer ook Philips Gherinx, lijfarts van prins-bisschop Ernest van Beieren, Description de la fontaine ferigineuse de Saint-Gilles près de Tungre, 1578.

Begin 19de eeuw werd het idee opgevat de plaats als een kuuroord uit te baten; deze onderneming kende evenwel geen succes.

• BAILLIEN H., De Pliniusbron te Tongeren, (De Tijdspiegel, 1, 1946, p.7-8).