Seminarie in Maasstijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Seminarie in Maasstijl

Beschrijving

Resten van een seminarie, gesticht in 1664 voor de studenten van het Latijns college van de reguliere kanunniken van Sint-Augustinus (zie Regulierenplein). Dit seminarie bestond uit twee huizen, geschonken door Willem Van Langenacker. In 1824 werd hier het stadscollege in ondergebracht. In 1864 opgenomen in de tuin der benedictinessen, thans Onbevlekte Ontvangenisschool, gelegen in de Sint-Jansstraat. In 1872 op de voorgevel na afgebroken.

Van het gebouw, een ruim dubbelhuis in Maasstijl, blijft slechts de voorgevel over, teruggebracht tot één bouwlaag; alle muuropeningen gedicht. Acht traveeën, door een bouwnaad gescheiden van een lager gedeelte rechts. Baksteenbouw op een silexplint; links kalkstenen hoekband; boven de deur een gevelsteen met wapenschild van de familie Van Langenacker met onleesbaar opschrift. Kalkstenen kruiskozijnen met negblokken, de dorpels verbonden door kalkstenen banden; beluikt benedengedeelte (duimen); ontlastingssysteem van twee gekoppelde boogjes en een overspannende boog. Rondboogdeur in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met negblokken. In het lagere gedeelte, rondboogpoortje, circa 1690, in een rechthoekige, geblokte, kalkstenen omlijsting met geprofileerde druiplijst.

• PAQUAY J., Het regulieren klooster en het Latijnsch college te Tongeren, (Bulletin de la Société scientifique et littéraire du Limbourg, 37, 1923, p.107-123).
  • PAQUAY J., Les paroisses de l'ancien concile de Tongres y compris les conciles de Hasselt et Villers L'Evêque démembrés du même concile, (Bulletin de la Société d'Art et d'Histoire du Diocèse de Liege, 18, 1909, p.95-96).
  • PERREAU A., Tongres et ses monuments, Tongeren, 1849, p.183-184.