Huis De Pelicaen en Ganze

Beschrijving

Rederijkerskamer en lokaal der smeden, vandaar ook "Smeehuis" genoemd (1707). Imposant herenhuis in Maasstijl, gelegen op de hoek van de Sint-Truiderstraat. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen met insteekverdieping(?), onder steil zadeldak (Vlaamse pannen), met ordonnantie uit begin 18de eeuw, doch mogelijk oudere kern uit 17de eeuw.

Bakstenen gebouw met lijstgevel, afgelijnd met een geprofileerde mergelstenen kroonlijst; mergelstenen banden en hoekblokken. Aangepaste benedenvensters; op de tweede bouwlaag kalkstenen bolkozijnen met negblokken; op de bovenverdieping kalkstenen kruiskozijnen in een vlakke, licht uitspringende omlijsting. Aangepaste (?) rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting.

De zijgevel, met aandak en vlechtingen, is voorzien van gesmeed ijzeren muurankers, twee gedichte kruiskozijnen, een bolkozijn en twee rechthoekige benedenvensters, alle in kalkstenen omlijsting; de overige vensters hebben een gecementeerde omlijsting.

• BAILLIEN H., Tongerse uithangborden en huisnamen door Paul Musyck (Het Oude Land van Loon, 12, 1957, p.68).
  • ULRIX E., Het Romeins stratenplan van Tongeren, (Het Oude Land van Loon, 13, 1958, p. 8).
  • ULRIX E., Les rues de Tongres à travers les siècles, Tongeren, 1904,