Gildehuis van de bontwerkers

Beschrijving

Voormalig ambachtslokaal der bontwerkers. Hoekhuis Vlasmarkt en Koppelkist. Gerestaureerd breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder wolfsdak (mechanische pannen), uit midden 17de, tweede helft 17de eeuw, met benedenverdieping aangepast in de tweede helft van de 18de eeuw.

Bakstenen gebouw op kalkstenen plint, met geprofileerde mergelstenen kroonlijst en gesmeed ijzeren muurankers met krullen. Op de eerste bouwlaag, getoogde vensters in classicistische stijl: kalkstenen omlijsting met afgedekte sluitsteen (tweede helft 18de eeuw); op de tweede bouwlaag voormalige kalkstenen kruiskozijnen waaruit de stenen onderverdeling werd verwijderd; negblokken en kordon vormende dorpels; voormalige mergelstenen bolkozijnen met negblokken en verbonden dorpels op de bovenverdieping. Deur confer benedenvensters (tweede helft 18de eeuw).

De zijgevel, zijde Vlasmarkt, heeft geen 18de-eeuwse aanpassing. Vensters zoals in de voorgevel, een aantal gedicht; oculus en geprofileerde boog in de geveltop.