erfgoedobject

Begijnenhuis

bouwkundig element
ID
37123
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37123

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit huis maakte vroeger deel uit van het aanpalende huis nummer 3. Hoekhuis met de Corverstraat, en aan deze zijde van een afgesnuite hoek voorzien; bakstenen gebouw onder mank schilddak (Vlaamse pannen), uit het midden van de 17de eeuw.

De gevels aan de zijde van de Sint-Catharinastraat en de Corverstraat behielden vrij goed hun defensief karakter: blind op de eind 19de-eeuwse muuropeningen na, met een zware sokkel waarvan het onderste gedeelte uit silexblokken en het bovenste gedeelte uit mergelsteen bestaat; mergelstenen banden en hoekbanden, en een mergelstenen kroonlijst op ojiefvormige consoles waartussen een fries van ruiten en medaillons.

De gevel aan Onder de Linde gaat vrijwel volledig achter de aanpalende gebouwen schuil; gelijkaardige constructie met op de tweede bouwlaag een rechthoekig venster in een geprofileerde mergelstenen omlijsting met een smalle, geprofileerde druiplijst, en erboven een bolkozijn (?) in een gelijkaardige omlijsting doch zonder druiplijst.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begijnenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37123 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.