Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Belangrijke gesloten hoeve uit de tweede helft van de 17de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig, gedeeltelijk gekasseid erf met mestvaalt, bereikbaar via een rechthoekig inrijpoort onder houten latei in de noordoostvleugel.

Woonhuis ten westen. Breedhuis van vier traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag, thans over de twee rechtertraveeën verhoogd. S-vormige muurankers. De vensters zijn voormalige kruiskozijnen waaruit de stenen onderverdeling werd verwijderd; kalkstenen omlijsting met negblokken en geprofileerd benedengedeelte. Huidige woonhuisdeur uit de eerste helft van de 19de eeuw: rechthoekig in een vlakke kalkstenen omlijsting; oorspronkelijk houtwerk; in de linkertravee, kalkstenen rondboogdeur in een rechthoekig, verankerde omlijsting (tweede helft 17de eeuw).

Stallen naast de inrijpoort en in de zuidvleugel, die tevens de doorrit naar de velden bevat. Silexmuurpartijen. S-vormige muurankers. Muuropeningen uit verschillende perioden.

Dwarsschuur ten oosten Silexplint en gesmeed ijzeren muurankers. 19de-eeuwse muuropeningen, onder meer de schuurpoort, onder houten latei.

Ten noorden, buiten het erf, 17de-eeuws bakhuis met verhoogde dakhelling, silexplint, en gesmeed ijzeren muurankers.

Eveneens buiten het erf, aangebouwd tegen de zijgevel van het woonhuis, 19de-eeuwse, bakstenen kapel van één travee onder zadeldak. Spitsboogvormig, houten portaal; bovenlicht met waaiervormige houten roeden.