Parochiekerk Sint-Genoveva

Beschrijving

Neogotische kruiskerk, gebouwd in 1852 en vergroot (transept en koor) in 1896 naar ontwerp van M. Christiaens.

De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van drie traveeën met ingebouwde westtoren, transept, en koor van twee rechte traveeën met vlakke sluiting, geflankeerd door sacristieën.

Mergelstenen gebouw onder zadeldaken, toren (met op elke zijde een puntgevel) onder ingesnoerde naaldspits. Spitsboogportaal in de westgevel in geprofileerde mergel- en hardstenen omlijsting. Spitsboogvormig galmgat in elke zijde der toren. Geprofileerde spitsboogvensters; roosvenster in de koorsluiting. Spitsboogfriezen onder de kroonlijsten der in 1896 gebouwde delen.

Mergelstenen interieur, de middenbeuk van de zijbeuken gescheiden door middel van een spitsboogarcade op zuilen. Kruisribgewelven. Spitsboogfries onder de ramen van transept en koor.

Mobilair: neogotische altaren, mergel (19de eeuw).

• Archief van de Konininklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, onuitgegeven gegevens.
  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Tongeren, Brussel-Sint-Truiden, 1976, p. 85-86.