erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID
37047
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37047

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met kern uit de 17de eeuw (woonhuis), aangepast en van dienstgebouwen voorzien in de 19de eeuw. Geelgekalkte mergelstenen gebouwen onder zadeldak, gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.

Woonhuis ten zuiden, hoog 17de-eeuws volume, in de 19de eeuw voorzien van een dubbelhuisordonnantie met getoogde vensters in een rechthoekige omlijsting, hardsteen op de eerste bouwlaag, gecementeerd op de bovenverdieping. Gelijkaardige, hardstenen deur. Gesmeed ijzeren muurankers met krullen (17de eeuw).

Stallen naast het woonhuis en in de noordvleugel, voorzien van rechthoekige muuropeningen, de oorspronkelijke in hardstenen omlijsting of onder hardstenen latei.

Dwarsschuur, voorzien van een ellipsboogvormige, bakstenen poort met hardstenen sluit- en aanzetstenen, en een rechthoekige deur in hardstenen omlijsting.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve in U-vorm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37047 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.