Pastorie Sint-Albanusparochie

Beschrijving

Pastorie, gebouwd in 1868 in neoclassicistische stijl. De oorspronkelijk pastorie bevond zich aan het eind van de Ophemmerstraat. Vanaf 1551 wordt de pastorie vermeld op de huidige plaats. Gedurende de oorlog van Lodwijk XIV tegen Holland (1672-1678) wordt de pastorie door Duitse soldaten afgebrand. Ze wordt heropgebouwd in 1687, doch opnieuw zwaar beschadigd of verwoest bij de slag van Lafelt (1747).

U-vormig gebouw met centraal gedeelte van drie traveeën en hoekrisalieten van één travee, twee bouwlagen onder schilddak.

Bakstenen gebouw met afwerking van mergelsteen voor de hoekblokken en hardsteen voor de venster- en deuromlijstingen. De vensters zijn rechthoekig onder hardstenen latei of rondboogvormig (centraal gedeelte); rondboognis tussen de bovenvensters. Rondboogdeur in een rechthoekige geprofileerde omlijsting.

• SIMENON W., Geschiedenis der voormalige heerlijkheid Vlijtingen, Maastricht, 1901.

Aanvullende informatie

De omgeving van de pastorie bestaat uit de tuin, omgeven door een lage bakstenen muur met een haag. In 2006 werd hier een waterput, cisterne of afvalput aangetroffen; mogelijk te associëren met de 19de-eeuwse pastorie.

• Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000398, Riemst: 45 monumenten en 26 dorpsgezichten, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1995).
  • Centrale Archeologische Inventaris, CAI ID 915030 Dekenij.