Burgerhuis Portugael

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Portugael

Beschrijving

Eertijds "Valckenborck" (in de 14de eeuw), "Reghenboghe" (in de 15de eeuw) en later "Portugael". Breedhuis gelegen aan de Dijle.

Drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (leien en kunstleien), heden aansluitend bij het haakse vernieuwde zadeldak van de achterbouw.

Gedecapeerde lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw met pseudo-pilasterordonnantie op de bovenverdieping. Rechthoekige vensters onder witgeschilderde lateien, voorzien van eenvoudige ijzeren hekjes; lekdrempels doorgetrokken op de bel-etage. Verbouwde begane grond. Verankerde zijgevel aan de Dijle met zandstenen onderbouw, hoekblokken en muurbanden wijzend op de oudere kern. Rechthoekige vensters. Bakstenen achterbouw met getoogde venters.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde