Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Gedurige Bijstand

Beschrijving

De kapel is gelegen op het kruispunt Rukkelingenweg, Langstraat en Zevenbunderstraat en wordt beschaduwd door een lindeboom die zich achter het gebouwtje bevindt.

Historiek

Wanneer de eerste kapel gebouwd werd, is moeilijk te achterhalen. In het "Register der beraadslagingen van de gemeenteraad van Millen, 1820-1838," wordt in het verslag van 20 september 1822, melding gemaakt van "aen de capel an't lintjen".

Op de oude kadasterplannen van 1844 is een kapel aangeduid als eigendom van Coenegrachts Jean Pierre, schepen. Deze kapel was meer naar het midden van de weg gesitueerd. Bij periquatie nummer 26 in 1857 wordt zij ook vermeld.

Bij periquatie nummer 29 in 1868 wordt een eerste verplaatsing gesignaleerd. Op een groot stuk bouwland, aan de rand van de weg, op de kadastrale wijknaam "Op 't Elsterwegsken", en toebehorende aan Jan Pieter Coenegrachts, burgemeester, werd 8 jaar eerder, in 1861 dus, een kleine kapel gebouwd. In 1865 werd deze kapel via schenking door Jan Pieter Coenegrachts, eigendom van Engelbertus Froidmont - Tans, griffier van het vredegerecht van Zichen-Zussen-Bolder. Bij perequatie nummer 27 van 1885 wordt een "reconstruction totale en 1883" vermeld. Deze totale heropbouw van de kapel brengt nogmaals een verplaatsing met zich mee "iets meer naar de kant van het dorp toe". De huidige kapel dateert dus van 1883.

Bij een zwaar verkeersongeval in 1981 werd de kapel gedeeltelijk vernield, maar heropgebouwd.

Beschrijving

Een neogotische kapel van één travee onder zadeldak, op het topstuk van de voorgevel gedateerd 1883. Bakstenen constructie afgewerkt met mergel en maaslandse kalksteen.

In de voorgevel een rechthoekig portaal in een geprofileerde kalkstenen omlijsting, waarboven een spitsboogvormig timpaan met kruis en opschrift: "O.L.V. van Gedurigen Bijstand Bid Voor Ons".

Bepleisterd interieur met enkele gipsen beelden.

De linde (Tilia europaea) heeft een stamomtrek (gemeten op 150 centimeter hoogte op 19/11/2009) van 285 centimeter.

• PETERS G. s.d.: De kapel "O.L.Vrouw van Gedurigen Bijstand", in Millerse gazet, 54.
  • SCHLUSMANS F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout, 51.

Bron: Beschermingsdossier DL002126, 5 kapellen en 1 veldkruis te Riemst (digitaal dossier)